Bærekraft til 1000

I gang med Norge på tvers tur/retur for Bærekraft

Ketil Wendelbo Aanesen er i gang med en sykkeltur utenom det vanlige. I går klokka 21.00 startet han fra Rådhusplassen i Oslo og gir seg ikke før han har besøkt både svenskegrensen og Haugesund på samme sykkeltur. Totalt skal han sykle 1100 kilometer og det hårete målet er å klare det under 50 timer!

Vi heier på Ketil (Foto: Jakob Jølstad)

50 timer sykling

«Brevet» er et fransk utrykk på ultrasykling som gjerne går over flere dager. Det mest kjente arrangementet er nok Paris-Brest-Paris som byr på 1200 km. Skal man få godkjent sin «Brevet» må man sykle innenfor bestemte tidsgrenser, og for 1000 km er målet under 75 timer. Ketil har neppe lagt ut på den enkleste ruten, men valgt turen over fjellet til Haugesund, der han er oppvokst. Det byr på hele 14 000 høydemeter over 1 088 kilometer. Et hårete tidsmål er å klare det på 50 timer, og 40 åringen når i kveld Haugesund og er godt over halvveis.

(Foto Jakob Jølstad)

I går kveld møtte familie og sykkelvenner opp på Rådhusplassen for å ønske Ketil vel avgårde. Naturlig nok var han spent, men han virket godt forberedt. Landeveissykkelen var pakket med store mengder energibarer, ekstra batterier, og godt med lys. Det skal ikke stå på sikkerheten selv om en 1000 kilometer sykkeltur høres ut som noe kun de galeste kunne finne på å gjøre. 

Hør: Radio Landeveis podcast med Ketil

For noe mer enn seg selv

Ketil er kanskje litt eksentrisk som bruker sommerferien på noe slik, men det er ikke bare for å utfordre sine egne grenser han gjør dette. Målet er nemlig å inspirere andre til å se på hvilke muligheter sykkelen har som transportmiddel. Kan han sykle 110 mil på en tur så kan kanskje mannen i gata velge sykkelen for den korte pendlerturen til jobben?

Ketil engasjerer og har invitert med sykkelvenner til å bli med på de første kilometerne (Foto Jakob Jølstad)

For Ketil henger bærekraft høyt og han ønsker også å rette fokus på at vi mennesker må endre vår væremåte. Kanskje må vi tørre å gå utenfor komfortsonen og tenke nytt? 

Den store interessen fra syklister og andre ønsker Ketil å bruke til noe positivt, og samler inn penger til Fremtiden i Våre Hender og Naturvernforbundet. To organisasjoner som han mener gjør mye bra for å sikre en god, ren og sunn fremtid. Ketil er ambassadør for Green Cycling Norway.

Halvveis og ved godt mot

Snart halvveis og knappe 200 km fra Haugesund kunne Ketil fortelle om at han var ved godt mot, til tross for at han begynte å kjenne det. Da hadde han syklet 19 timer og 460 km. 

Ruten

Det hadde vært varmt og hele 19 grader da han ankom Svenskegrensen ved midnatt i går. Ved Haukeliseter rakk han en kort dukkert før ferden gikk videre vestover. Han hadde forsøkt å unngå pauser og før Haukeliseter hadde han kun stoppet raskt i Drammen for å ta seg en rosinbolle og cola. Når han i kveld ankommer Haugesund planlegger han 3-4 timers søvn før han så setter nesen østover tilbake til hovedstaden.

Dukkert (Foto: Paal Aanesen)

Går alt etter planen skal idealisten ankomme Oslo i morgen kveld. 

FØLG: Bærekraft til 1000 på Facebook

SE: Live tracking

Stå på Ketil! (Foto: Jakob Jølstad)