Grønn Sykkelskole Oslo

Ingenting slår smil og latter. 

Sykling er gøy. Det skaper glede. Det er så enkelt. Alt du trenger er en sykkel.

Det er noe unikt med sykling. Kroppen liker å bli brukt. Noen kaller det bevegelsesglede. Fysisk aktivitet gir deg endorfiner. Endorfiner oppleves som lykke.

Foto: Knut Erik Haugen.

Sykling er bra for hodet. Det byr på mange sanseinntrykk. Frisk luft setter i gang og hjernen. Skogens myke fargenyanser er beroligende og avstressende. Samtidig som farten gir adrenalin. Denne kombinasjonen er spesiell og gir en følelse av lykke. 

Mestringsfølelsen barn opplever når de utfordres er verdifull. Det er en tilfredshet ved å klare det man prøver på, og når man sykler er det nok av passende utfordringer for alle. Man blir aldri utlært. Det skal godt gjøres å bli lei av mestring.

Foto: Joakim Birkeland.

Fellesskapet av mange ivrige barn som lyser av glede gir en egen atmosfære det er godt å være en del av. Slik var det på Grønn Sykkelskole da omlag 50 barn mellom 8-12 år deltok på skolen for å utvikle sykkelferdigheter og ha det gøy.

På tirsdag og onsdag denne uken arrangerte vi i Green Cycling Norway vår første sykkelskole. Grønn Sykkelskole. Det var en suksess.

Grønn Arena (Foto: Joakim Birkeland. )

Dag 1 – Haraløkka

Tirsdag 6.august åpnet vi ved vår oppbygde «Grønn Arena» på Haraløkka ved Bøler. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen fikk æren av å holde en appell og formidle gode ord til de unge. Barna fikk grønne t-skjorter og egen vannflaske fra Squeezy. De som trengte fikk låne sykkel og hjelm fra vår støttepartner Trek. Så var vi i gang. 

Thomas Rem (f.v.) Ola Elvestuen, Jonas Orset. Foto: Joakim Birkeland.

Det var 12 barn som hadde tatt turen. Frøy stilte med 4 instruktører slik at vi var nok ledere til at ingen barn falt utenfor. 

En gruppe syklet en lenger runde om Skullerud, der det både ble noen tøffe kneiker som bød på fysiske prøvelser, men barna holdt motet oppe. En annen gruppe tok turen inn i mer tekniske utfordringer i terrenget. 

Gratis lunsj til alle

Da vi igjen var samlet til lunsj var mange slitne, men ikke verre enn at de fort roet seg da de fikk servert gratis mat. Vi hadde fått sponset utgåtte (men ikke ødelagte) matvarer fra Kiwi Bølerlia, boller til dessert fra Brødbakerne Gjelleråsen og vi hadde selv kjøpt inn vegetar-wraps til alle. Under lunsjen fikk vi litt bedre tid til å prate og snakket litt om viktigheten av å unngå forsøpling og å resirkulere. Barna var kunnskapsrike og viste godt hvordan kildesortering fungerte. 

Gratis lunsj (Foto: Knut Erik Haugen.)
Thomas forteller om kildesortering. (Foto: Knut Erik Haugen.)

Besøk fra Aktivitetskolen

Etter lunsjen fikk vi selskap fra 30 barn fra Aktivitetsskolen Bøler. Nå var det klart for Cyclocross i nærområdet. Det bød på stor variasjon, hindringer og morro. Selv om mange begynte å bli slitne var de ivrige og ville nesten ikke avslutte da klokken nærmet seg 12. Da hadde vi syklet i 3 timer! 

For en dag og pangstart på Grønn Sykkelskole.

Thomas Rem. (Foto: Joakim Birkeland)

Dag 2 – Voldsløkka

Dagen, onsdag 7.august, flyttet skolen til Voldsløkka. Det var noen nye barn, og noen av de samme fra tirsdagen. Noen ankom med sykkel, andre hadde reist kollektivt. Nå skulle alle sykle.

Opplegget var mer eller mindre likt med gårsdagen. Vi startet med å gå igjennom sikkerheten. Hjelmene skulle sitte godt og korrekt på hodet. Bremsene måtte fungere. Det var viktig å sjekke at styret satt godt. Når alt var klart startet syklingen klokken 08.30.

Utstyret sjekkes. (Foto: Joakim Birkeland)

I området rundt Voldsløkka er det mange muligheter til å variere syklingen. Vi la inn ulike sløyfer og utfordringer. Vi syklet mellom trær og var inne på en skatepark. Barna fikk forsøke seg på «hermegås» og de ledet selv opplegget etter tur. 

Litt senere var vi tilbake ved vår base, «Grønn Arena.» En kort drikke og bananpause før ferdighetene skulle utvikles. Vi delte våre 12 deltakere inn i grupper av 3 og våre dyktige instruktører fikk utfordret barna med ulike øvelser, deriblant balanse, sykle bratte bakker og sykle tempo.

Resirkulering og underholdning

I lunsjen fikk vi igjen tid til å snakke med barna om håndtering av søppel, mens vi bød på god og sunn mat. Wrapsene gikk ned på høykant og matlysten var stor. Ikke så rart, innsatsen hadde vært enestående. Vi fikk også se Frøy-instruktørene utfordre seg selv på å hoppe over kasser. Det ga ganske mye liv og røre blant barna.

Foto: Knut Erik Haugen.

Snart var vi i gang igjen. Som i går hadde vi laget en cyclocrossløype som bød på svinger, hindringer og en bratt bakke. Det var et strålende solskinn. Vi passet på at barna var flinke til å drikke, og til tross for varmen var entusiasmen stor. Flere av barna telte antall runder i løypa og en syklet 25 runder av nesten 400 meter på halvtimen. 

Foto: Knut Erik Haugen

– Jeg vil sykle

Vi lot oss virkelig imponere av innsatsen. Det var stort sett helt selvdrevne, men vi lederne heiet, motiverte og gi råd underveis. Pausene rullerte mellom barna og der fikk de forsøke å sitte på med en el-lastesykkel. Det var morsomt. 

Foto: Knut Erik Haugen.

Og slik er det med sykling, det er morsomt. 

Det er variert, du kan gjøre så mye forskjellig. Fra lange landeveisturer til tekniske terrengløyper. Du kan trikse og leke deg, konkurrere, sykle hyggeturer eller bruke den som et rent transportmiddel. 

Sykkelen er enestående og sykling er vakkert. Det er det vi forsøker å formidle til barna. Da vi avsluttet dagen ropte vi 3 ganger vårt slagord i kor: «Jeg vil sykle.» 

Klarer vi ledere å skape et mestringsorientert læringsklima med positiv feedback, med evnen til å se og inkludere alle, så sikrer vi at barna kan dra hjem med et stort smil rundt munnen. Og når barn smiler, da sprer de om seg med glede!

Jonas Orset. Foto: Joakim Birkeland.

Det var gøy og vi er fornøyd

Vi spurte barna hvordan dagen hadde vært. «Gøy!» fikk vi til svar. Da kan vi være fornøyde. Vi nådde målet. Målet var å spre sykkelglede. 

Foto: Knut Erik Haugen

Sykling er gøy. Og vi tror at når barna opplever det så vil de sykle mer. Det er bra for deres egen fysiske og psykiske helse, så vel som for miljøet. For i en voksende by blir syklingen stadig viktigere og da må vi bidra til at barn og andre ønsker å velge sykkelen.

Foto: Joakim Birkeland.
Foto: Knut Erik Haugen.

Takk til alle deltakere, instruktører og samarbeidspartnere. Spesielt takk til IF Frøy, Oslo Miljøhovedstad, Oslo Kommune og Foss Sykler. Kanskje aller størst takk til dere som velger sykkelen hver dag. Vi tror på at dere utretter en viktig forskjell. 

Dette ga mersmak og vi ønsker å arrangere nye Grønne Sykkelskoler flere steder landet. Ta kontakt om du vil være med oss på vårt arbeid om å spre sykkelglede til de unge. 

Vi i Green Cycling Norway avslutter med å si som barna:

– Jeg vil sykle!