Grønn sykling i Alpene

Vi samarbeider med våre franske kollegaer i Green Cycling Federation (Eco-Cyclo) og tok turen til Alpene for å sykle og diskutere en grønn sykkelfremtid.

F.v. Jon Breivold og Jonas Orset. (Foto: Gran Fondo World Tour)

Medgrunnlegger Jonas Orset inviterte med seg Jon Breivold til Saint-Jean-du-Maurienne for å sykle Trilogie de Maurienne, et tredagersritt med tøffe etapper opp mange av de legendariske fjellene i området. Stigninger som har vært med på å avgjøre en rekke Tour de France.

Green Cycling – Eco Cyclo heter vår franske søsterorganisasjon, og de var med som støttespillere av arrangøren for å sikre at grønne verdier ble ivaretatt.

Sterk sykling av Green Cycling Norway

Det startet bra for Green Cycling, da Jon Breivold vant den aller første etappen med målgang på toppen av Col de la Madeleine. Den påfølgende etappen gikk over Col de Telegraphe og opp til Col de Galibier på 2600 m.o.h. En tøff bakke i nydelige omgivelser. Jon fortsatte god sykling og ble nr 3 på etappen, 20 sekunder bak vinneren. Den siste etappen var derimot kongeetappen, med fire fjelloverganger, totalt 4600 høydemeter på 128 km. Jon syklet strålende og stakk fra konkurrentene på toppen av La Toussuire og syklet solo opp til mål ved Col de Glandon og vant med hele 4 minutter! Meget sterkt og det ga han også sammenlagtseieren.

SEIER: På etappe 1 spurtet Jon inn til seier. (Gran Fondo World Tour)

Jonas fullførte etappen på 30.plass og var et stykke bak Jon, men tatt i betraktning at seieren i Trondheim-Oslo fortsatt merkes i beina var det en god prestasjon kun å fullføre disse brutale etappene. Flere fra Green Cycling Foundation syklet godt i sine aldersklasser og mange pokaler ble plukket av våre grønne kollegaer.

Null forsøpling

Det var godt å se at Green Cycling Norway kunne sette grønnfarge i de tøffe løypene. Vi tror på at våre sterke verdier om bærekraft og null-toleranse mot forsøpling er forenelig med toppsykling og Jon beviste at å ta med flasker og innpakningspapir til mål ikke begrenser prestasjon. Selv ikke når det er mye bakker og man både er sliten og ønsker minst mulig vekt å drasse på.

Jonas Ellingsen fra Bygdøy var også med på Trilogie de Maurienne. Han syklet også meget sterkt og sikret norsk dobbelseier, samtidig som heller ikke han forsøplet naturen. Veldig bra!

Kudos til arrangøren for å være tydelig på at forsøpling av de vakre fjellene i Alpene ikke var akseptabelt. Dermed kan også kommende ryttere nyte det vakre landskapet og uten å måtte gremmes av søppel i veikanten. I tillegg, ved mål og i arrangørens matsal ble søppelet resirkulert.

Her gikk rittet og ja – det er vakkert. Ta med deg søppelet ditt og la det forbi ren og pent!

Nå venter noen roligere dager i Alpene for våre to utsendte der de skal snakke og dele erfaringer med Green Cycling – Eco Cyclo, samt lade opp til nytt ritt for Green Cycling under Etape du Tour førstkommende søndag.