Vintersykkeldagen Oslo

Vintersykling er for alle – uansett forhold.

Fredag 11.februar samlet Green Cycling Nordic Norway ulike sykkelorganisasjoner for å feire årets vintersykkeldag i Oslo.

Disse var tilstede:

 • Oslo kommune
 • Green Cycling Nordic Norway
 • Bedriftsidretten Sykle til jobben
 • Syklistenes Landsforening
 • Retyre
 • Bikely

Kun 10% av de som sykler til vanlig fortsetter gjennom vinteren – men dette kan man gjøre noe med.

Det er mange ulike grunner til at folk lar sykkelen stå. Vi som samarbeider her har hver vår unike plass i sykkelverdikjeden, og dermed spisskunnskap og innsikt, til bedre tilrettelegging i hvert ledd. Noe som totalt sett gir en sammenhengende og gode sykkelopplevelse.

Sykling for å skape sykkelglede og spre tips og råd

Morgensykling fra Sæter Torg. Foto: Joakim Birkeland.

Klokken 07.15 inviterte Syklistenes Landsforening, Bedriftsidretten Sykle til jobben og oss i Green Cycling Nordic Norway til felles sykkeltur fra Sæter Torg og inn til Miljøpavaljongen utenfor Jernbanetorget.

20 morgenfriske syklister var med på en hyggelig tur ned Kongsveien, trygt loset gjennom Dronning Eufemiasgate av Ingunn Marie Baarstad fra Green Cycling.

Ved Miljøpavaljongen fikk alle servert kaffe, levert med sykkelbud fra Postkaffe, og møte resten av organisasjonene. Det var anledning til å prøve ReTyre piggdekk og parkere trygt med Bikely. Syklistenes Landsforening delte ut lys til alle.

Standen ved Miljøpavaljongen var åpen frem til kl 10.00, og forbipasserende fikk mulighet til å bli bedre kjent med vintersykling.

La barna prøve piggdekk

Etter lunsj tok vi i Green Cycling Nordic Norway turen opp til Tøyen skole der 7.klassingene fikk prøve piggdekk for første gang. Piggdekkene var fra ReTyre og fungerte godt på glattisen.

Først tok vi en løpetur med barna der de fikk kjenne hvor glatt det var. Så fikk de sykle, og kunne selv oppleve at det var tryggere å sykle enn å gå. En aha-opplevelse for hvor bra piggdekk fungerer.

Sykkelreparasjon og ettermiddagsprat

Fra klokken 15 var vi igjen tilbake på stand ved Miljøpavaljongen. Vi hadde nå fått med oss sykkelreparatører fra kommunen som tilbød gratis service.

Forbipasserende fikk seg en kaffe i hånden og mulighet til å teste piggdekkene på glatta. Det ble flere gode samtaler denne ettermiddagen og mange smil.

Vintersykling for alle

Vi opplever at vintersykling er ukjent for mange, og det finnes endel terskler knyttet til det å sykle om vinteren. Mange tror det er farlig og kun for de ivrigste. Vi ønsket med denne dagen å vise frem at vintersykling er for alle.

Her er våre ta-hjem-punkter for deg som ønsker å prøve vintersykling:

 • Bruk piggdekk. Da er det ingen sak om det er glatte veier.
 • Kle deg godt. Bruk vinterklær, så du ikke fryser.
 • Vær synlig. Bruk lys og refleks.
 • Vask og smør sykkelen. Da slipper du at den ruster fra salt.
 • Prøv det! De fleste blir overrasket over hvor fint det faktisk er å sykle om vinteren.

Lykke til!