Green Cycling Weekend

3.-4.september inviterte vi i Green Cycling Norway til sykkelhelg på Nesbyen. Det ble en flott helg med sykkelopplevelser for store og små. Både lokale og internasjonale deltakere var med fra hele 8 land.

Formålet var skape sykkelengasjement og aktivitetsglede, i inkluderende og sosiale omgivelser samtidig som ferdigheter og sykkelinteresse ble utviklet.

Inspirert til å sykle mer

Sykkelhelgen inviterte syklister og familier fra hele Norden og i alle aldere til å delta på ulike sykkelarrangementer. Vi startet med Grønn sykkelskole på fredag på Nesbyen skole. Omlag 50 elever fra 3. og 4.klasse deltok.

GRØNN SYKKELSKOLE: Barna har det gøy med sykling i Nesbyen. Foto: Jonas Orset.

På kvelden kunne syklister prøve seg på den beryktede Påverudbakken, en fem kilometer bakke med over 500 høydemeter på traktorveier opp til en fantastisk utsikt på toppen.

Nordic Gravel Series

På lørdagen var det klart for Norges første internasjonale gravel event arrangert i samarbeid med finske Breakaway og deres Nordic Gravel Series. Grunnet innreiseregler fikk ikke alle påmeldte deltakere mulighet til å delta. Til tross for det var hele 8 nasjoner representert og 35 rytter startet.

Det var lagt opp til to løyper med start og mål i Nesbyen:

140 km: Begge deler / 90 km: kun del 2.

Del 1: En runde om Nesfjellet og sykling på stinettet i fjellet.
Del 2: Så en runde innover Nesbyen Øst, med fjellene bak Vassfaret og Vangen, før Søråsen til Herad, og tilbake til Nesbyen.

Underveis fikk deltakerne servert energiprodukt fra Squeezy og Shimano. Etter mål fikk alle pølser fra Hallingdal Lokalmatsenter og belgiske vafler fra Den belgiske ambassaden i Norge.

For yngre deltakere arrangere vi også en barne- og familieevent ved Trytetjern fra kl 12.00-13.00.

Det var mange slitne, men glade syklister som omsider var tilbake i Nesbyen. Alle var enige om at det var en tøff løype i vakker natur. Noe de ville huske lenge!

Grønt sykkelevent


Sykkelhelgen hadde en klar grønn profil med egen bærekraftsansvarlig som laget en bærekraftig handlingsplan og sørget for at eventet hadde et lavt miljøavtrykk.

Våre fokusområdet var FNs bærekraftsmål:
3 – God helse og livskvalitet
11 – Bærekraftige byer og lokalsamfunn
13 – Stoppe klimaendringene
17 – Samarbeid for å nå målene

Vi tror og håper at sykkelhelgen vil skape økt sykkelengasjement med mer fysisk aktivitet for både Nesinger og tilreisende. Grønn sykkelskole aktiverte de unge, og internasjonal deltakelse inspirerte dem til å sykle mer. At flere sykler er viktig for å skape grønne byer med god folkehelse.

Vi hadde konkrete tiltak for å oppfordre deltakerne til å ta miljøvennlige valg. Vi oppfordret deltakere til å reise kollektivt med tog ved å tilrettelegge for shuttle til tog, starttider tilpasset togtidene og et lite tilskudd til togreisene. For dem som ikke kunne reise med tog oppfordret vi til samkjøring.

Vi valgte lokalmat fra Hallingdal Lokalmatsenter, med lavt klimaavtrykk. Det var nulltoleranse for forsøpling og avfall ble resirkulert.

Vi tror på viktigheten til å samarbeide internasjonalt og styrke relasjoner på tvers av landegrenser. Den belgiske ambassade viste stor interesse ved å stille med ambassadøren, viseambassadør og sponse alle deltakere med belgiske vafler. Deltakere fra 8 forskjellige land deltok, og det ble knyttet vennskap gjennom Green Cycling Weekend.

Takk til alle støttespillere og partnere:

Viken fylkeskommune
Nordic Gravel Series
Cannondale
Shimano Nordic
Belgium embassy
Squeezy Sport Nutrition 
Waffle Factory
Nesbyen IL
Komoot
Nesbyen Ski og Sykkel
Kiwi

Vi ser frem til 2022.